Cloud86 is in 2019 opgericht in het hoge noorden van Nederland. Het bedrijf heeft al vrij snel voeten aan de grond gekregen in de webhosting wereld, het bestaat dus nog niet zo lang terwijl het wel over goede recensies en een hoge ranking beschikt op enkele belangrijke webhosting review sites. Dit komt mede omdat Cloud86 is opgericht uit een ander hostingbedrijf maar wel als belofte in een nieuw jasje. Is deze frisse blik op de Webhosting sector een verademing vergeleken met de loche gevestigde orde? Denk dan bijvoorbeeld aan het grote bedrijf in Duitsland met laten we zeggen die opvallende reclames…
Nog belangrijker levert Cloud86 goede kwaliteit? In deze review wordt dat uitgezocht.
Afbeelding 1: De homepagina van Cloud86
Inhoudsopgave:
- Cloud86 hosting, paketten en specificaties
- De ervaringen met het gekozen pakket?
- De performance van het pakket
- Security & Backups
- Conclusie
Voordat de review begint is het goed om te vermelden dat dit om een onafhankelijke review gaat, er is geen sprake van een vergoeding en ook geen vergoeding naar aanleiding van het klikken op links.
De Cloud86 belofte:
Op de website geeft Cloud86 aan dat de techniek het meest centraal staat, zodat jij over de juiste snelheid beschikt. Of dit voor ieder pakket te zeggen is dat is lastig om op voorhand duidelijk te krijgen, eerst gaan wij kijken naar de verschillende pakketten die Cloud86 aanbiedt.
1. Cloud86 Hosting, paketten en specificaties
Afbeelding 2: De hostingpakketten
Om de review overzichtelijk te houden kiezen wij voor 1 pakket zodat wij die met diepte kunnen reviewen, om de snelheid ook de meeste kans te geven kiezen wij het Webhosting Unlimited pakket voor 5,98 euro uit.
De specificaties van dit pakket zijn als volgt:
100 GB SSD opslag
Onbeperkt dataverkeer
Onbeperkt websites
Onbeperkt e-mailadressen
Onbeperkt MySQL databases
Gratis SSL
Automatische backups
Uitgebreide ondersteuning
Gratis verhuisservice
In dit pakket zijn voornamelijk de onbeperkte aantallen van de website, emailadressen en de MySQL database hetgeen wat opvallen.
De servers van Cloud86
De servers van Cloud86 zijn het volgende: HPE servers + HPE 3PAR SAN, deze servers staan allemaal binnen Nederland. Dit is een voordeel voor de klant aangezien Cloud86 zich dan ook moet houden aan de data en privacy wetgeving van Nederland, hier valt dan ook de meest recente AVG onder.
Het gekozen pakket
Voor deze review is gekozen om het Webhosting Unlimited pakket te nemen. Dit pakket heeft de meeste resources en kan zo ook het beste getest worden tot het maximum van wat Cloud86 aanbied. Op deze manier is het meest eerlijk voor zowel de klant als Cloud86 om daar de review op te baseren. Qua prijs zitten de drie hostingpakketten dichtbij elkaar, het goedkoopste pakket is 1,95 euro per maand en het duurste pakket is 5,98 euro per maand. Let wel op dat de 1,95 per maand geldt als je een vaste periode van 3 jaar afneemt. Voor het hosting unlimited pakket is de 5,98 een actietarief, waarna je na een periode het reguliere tarief betaald. Cloud86 biedt ook pakketten die maandelijks opzegbaar zijn aan, zo heb je veel flexibiliteit en zit je niet meteen voor een jaar vast aan een pakket.
Wanneer is welk pakket geschikt?
Het meest kleine pakket is in veel gevallen al snel niet geschikt, de keuze tussen het middelste en hoogste pakket is het meest relevant. Mocht je een webshop willen draaien is het altijd aan te raden om het hoogste pakket te nemen, dit omdat een traag pakket je klanten kan kosten. Wat je exact nodig hebt qua resources is voor iedere klant verschillend en welk budget je hebt geeft ook meteen een andere kijk op de zaak.
Een tip is het om het middelste pakket te nemen, mocht deze al toereikend genoeg zijn dan is het mooi meegenomen. Als dat niet het geval is kan je altijd nog upgraden en heb je het in ieder geval geprobeerd.
2. De ervaringen met het gekozen pakket?
De eerste ervaring die je met het pakket hebt is het bestel proces, deze ziet er bij Cloud86 als volgt uit:
Afbeelding 3: Het bestelproces
Het oogt vrij minimalistisch en dat is bij een bestelproces ideaal, zo weet je waarvoor je kiest en krijg je geen andere producten aangesmeerd. Je kan meteen kiezen of je gebruik wilt maken van de verhuisservice of dit zelf uitvoert. Bij stap twee kreeg ik de mogelijkheid om te kiezen voor een maandelijkse, jaarlijkse of driejaarlijkse betaling. Hoe langer je afneemt hoe meer korting je krijgt. Tevens worden veel betalingsmogelijkheden ondersteund door Cloud86:
Tijdens het bestellen kan je ook meteen een account aanmaken of met je bestaande account inloggen, dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je al een account hebt en nog een los account wil en andersom.
De verhuisservice
Zoals eerder aangegeven beschikt Cloud86 net zoals velen over een verhuisservice, dit is ideaal als je niet heel handig bent met websites of gewoonweg geen tijd hebt om de verhuizing zelf te doen.
Na je bestelling is het tijd om bekend te worden met het Cloud86 dashboard en beheer van het pakket:
Afbeelding 4: Het pakket beheren
De omgeving van Cloud86 werkt goed en je hebt snel al je draai gevonden. Net zoals bij de meeste dashboards zitten de tabbladen links en hoe meer je naar rechts gaat hoe meer diepgang je op de tabbladen hebt. Zo zie je bijvoorbeeld je server- en IP adres maar ook de nameservers.
Je hostingpakket beheren in Plesk
Het beheer van je hostingpakket gaat in Plesk dit is een van de grotere Admin panels op hosting gebied.
Afbeelding 5: Beheer in Plesk
Binnen Plesk kan je de volgende functionaliteiten vinden:
- (Sub)domeinen aanmaken zodat ze worden gekoppeld met je hostingpakket
- Database aanmaken
- FTP gebruikers aanmaken
- Email accounts aanmaken en ook meteen op inloggen
- Statistieken bekijken
- Backups beheren
- WordPress installeren
De laatste functionaliteit zal ik toelichten, hoe makkelijk kan je WordPress installeren?
WordPress installeren
Om deze review zo eerlijk mogelijk te houden heb ik ervoor gekozen om zelf WordPress te installeren en daar ook een aantal benchmark performance tests op te gaan doen. Zo weet ik zeker dat de primaire bestanden van WordPress nog intact zijn en dus goed kan testen. De stappen die ik uitvoer voor het installeren van WordPress binnen Plesk zal ik in het kort beschrijven:
- Klik op het WordPress tabblad links in het scherm
- Klik vervolgens op WordPress installeren
- Je komt nu in een scherm waar je aanvullende informatie kunt invullen zoals de installatie map en de WordPress Admin gebruiker
- Klik op installeren en binnen 1 minuut is de installatie klaar
Zoals je ziet is het installeren van WordPress geen moeilijke taak en kan je snel aan de slag.
De kennisbank en klantenservice
Als je vragen hebt dan heb je drie opties, 1 is het zelf googelen, 2 is de kennisbank bekijken en 3 is de klantenservice vragen. Nu is deze review niet bedoeld om je te leren googelen, wel kan ik je meer vertellen over de kennisbank en klantenservice.
De kennisbank ziet er goed uit en is gedetailleerd, je kan de meest gebruikte artikelen vinden en daarnaast kan je ook zoekwoorden invullen.
Afbeelding 6: De kennisbank
Daarnaast heb ik ook de klantenservice gecontacteerd, ik verstuurde mijn vragen om 16:49 net tegen het einde van de dag. De volgende dag kreeg ik om 10:12 netjes en volledig een antwoord. Deze ene keer geeft misschien geen realistisch beeld alleen een realistisch beeld krijg je bijvoorbeeld ook niet na 3 keer. Je zal dan een lange tijd de klantenservice moeten uittesten, al met al beloofde dit eerste contact al veel goeds.
3. De performance van het pakket
Het belangrijkste onderdeel voor velen zal de performance zijn van het pakket. De performance kan je altijd nog verbeteren door bijvoorbeeld een CDN of andere plugins. Omdat dit om een eerlijke review gaat heb ik ervoor gekozen om geen extra performance verbeteraars te installeren.
De benchmark tools die gebruikt gaan worden zijn GTmetrix en Pingdom.
De testuitslagen
GTmetrix:
Afbeelding 7: GTmetrix resultaat
Afbeelding 8: Pingdom resultaat
Beide testresultaten scoren een dikke voldoende, met de performance zit het in de basis dus goed bij Cloud86.
4. Security & Backups
De veiligheid en backups spelen ook een grote rol bij een hostingpakket. Je wilt dat je gegevens veilig worden ondergebracht en mocht het een keer misgaan dat je dan direct een backup terug kunt plaatsen. Hoe zit dat bij Cloud86?
Qua veiligheid heb ik de volgende dingen gevonden:
- Ieder hostingpakket beschikt over een gratis SSL certificaat, hierdoor heeft je site dan over een versleutelde HTTPS verbinding
- Een website en email wordt standaard beschermd tegen spam, daarnaast heb je voor iedere mailbox een spamfilter die je zelf kan configureren
Op de site staat dat er minimaal 1x per dag een volledig backup van je hostingpakket wordt gemaakt, deze backup is terug te vinden in het Plesk admin panel. Daarnaast staat op site dat je volledige backup ook op een externe plek wordt opgeslagen zodat in een extreem geval je backups niet verloren gaan. Denk bijvoorbeeld aan een brand of overstroming in het eigen datacenter van Cloud86.
5. Conclusie
Met de conclusie baseer ik mij zoals bij vele reviews op de voor en nadelen van Cloud86 maar ook op het beantwoorden van de hoofdvraag die in het begin is gesteld.
De voordelen:
- Goede performance resultaten met optimalisatie mogelijkheden zoals plugins nog niet gebruikt
- Een stabiel admin panel met Plesk
- Snelle en concrete antwoorden op support vragen
- Een uitgebreide kennisbank
- Hostingpakketten vanaf 1 maand
- Dagelijkse backups
- Gratis verhuisservice
De nadelen:
- Geen SSH op shared hosting, pas vanaf een VPS
In het begin is de hoofdvraag gesteld: Cloud86 is een jong fris bedrijf, leveren zij ook kwaliteit? Kort gezegd: ja!
Als je in het algemeen kijkt naar wat Cloud86 allemaal aanbiedt dan komt het neer op een totaal pakket van hosting, met een goed werkende hostingomgeving. Daarnaast ook een nette performance en genoeg mogelijkheden om je vragen beantwoord te krijgen. Dit biedt Cloud86 allemaal en ook met een goede kwaliteit.